Praca w gastronomii: jakie ścieżki zawodowe można obrać?
Dodane przez anetas dnia Maj 25 2021 10:24:11

Polacy coraz chętniej odżywiają się poza domem. Powstaje wiele nowych miejsc, w których można zjeść coraz wymyślniejsze potrawy z całego świata. Knajpki śniadaniowe, bistra, restauracje czy foodtrucki na stałe wpisują się w krajobraz miejski zarówno metropolii jak i mniejszych miejscowości. Wzrasta zainteresowanie tematyką kulinarną a u wielu młodych ludzi przeradza się to w pomysł na karierę...

 


Treść rozszerzona

Jednak jak każda branżą, tak również praca w gastronomi posiada zarówno wiele zalet jak, i wad. Aby odnieść sukces często potrzeba zaangażowania i gotowości do pracy ‒ nawet po kilkanaście godzin na dobę w trudnych warunkach. Bez pasji do tego zawodu się nie obędzie.

Dla wielu młodych osób praca w restauracji bywa pierwszą w ich zawodowym życiu. Na zostanie kelnerem, pomocnikiem kuchennym czy barmanem, często decydują się studenci, głównie ze względu na elastyczny czas pracy i możliwość dorabiania w weekend. Pamiętajmy jednak, że gastronomia to nie tylko miejsce dla osób rozpoczynających swoją zawodową drogę. Istnieje wiele stanowisk, przy których wymagane jest doświadczenie i wiedza.

Zawody związane z gastronomią:


Barista

Barman

Cukiernik

Dostawca Pizzy

Kelner / Kelnerka

Kierownik ds. Gastronomii

Kierownik Lokalu Gastronomicznego

Kierownik Restauracji

Kierownik Zmiany

Klasyfikator Żywności

Kucharz

Manager Restauracji

Piekarz

Pizzer

Pomoc Kuchenna

Pracownik Przetwórstwa Rybnego

Pracownik restauracji

Pracownik Restauracji FastFood

Sommelier

Specjalista ds. Cateringu

Szef Kuchni

Technolog żywności